Met kapotte lippen bedoelen we lippen die beschadigd zijn. Meestal gebeurt dit door invloeden van buitenaf zoals zonlicht, kou, hitte, wind, droogte of vochtigheid. Je lippen kunnen echter ook kapot gaan als je erop knabbelt of bijt. Kapotte lippen worden gekenmerkt door:
- Droogte & schraalheid
- Wondjes, kloofjes & scheurtjes
- Korstjes & velletjes
- Zere mondhoeken
Kapotte lippen kunnen erg pijnlijk zijn. Vooral als een half genezen wondje opnieuw openspringt, kunnen schrijnende pijnscheuten optreden. Daarom hierbij 6 tips om kapotte lippen te voorkomen en te behandelen…
1. Nooit je kapotte lippen nat maken met speeksel
De meeste mensen met kapotte lippen gaan ze automatisch nat maken met speeksel. Ze doen dit door met hun tong over de lippen te likken en vervolgens met de lippen over elkaar te wrijven. Het nat maken van je lippen met speeksel houdt ze een poosje soepel, maar op langere termijn werkt speeksel averechts!
Als je je kapotte lippen nat maakt met speeksel door ze te likken, komen de enzymen die in je speeksel zitten in de plooitjes, kloofjes en wondjes van je lippen terecht. Deze verteringsenzymen zijn behoorlijk agressief en maken de huid van je lippen verder kapot. Zodoende worden je lippen alleen maar droger, schraler, stugger en pijnlijker. Maak je lippen dus nooit nat met speeksel.
2. Nooit op je lippen bijten of aan velletjes knabbelen
Er kunnen losse velletjes op je lippen ontstaan als ze droog of schraal zijn.
Ook kan er een kloofje in het midden van je bovenlip of onderlip ontstaan. Een dergelijk kloofje in het midden van je lip ontstaat meestal doordat je te veel door je mond ademt tijdens je slaap.
Zo’n ingescheurde lip heelt erg slecht omdat de plooitjes in het midden van beide lippen continu bewegen bij het praten. Uiteindelijk zullen er korstjes en velletjes over het wondje op je lip groeien. Velletjes en korstjes op je lippen laten vanzelf los, dus je hoef ze niet af te bijten.
Als je aan de korstjes op het wondje of kloofje gaat bijten of knabbelen, wordt de schade alleen maar erger. Bovendien kunnen er dan bacteriën in terechtkomen waardoor een bacteriële infectie van je lip kan ontstaan.
3. Doe geen agressief middel op je kapotte lippen
Smeer geen agressieve verzorgingsproducten op je kapotte lippen. Zo bevatten veel lipbalsems conserveringsmiddelen en andere irriterende stoffen. Dit soort producten maakt je lippen op de lange termijn alleen maar droger en stugger.
Droge en stugge lippen zijn nóg ontvankelijker voor wondjes, kloofjes en scheurtjes. Vervolgens ga je nóg meer lipbalsem op je lippen smeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt… Hoe meer je smeert, des te erger je kapotte lippen worden.
4. Smeer bij voorkeur vaseline op je kapotte lippen
Als je je lippen regelmatig insmeert met een vette zalf, dan blijft de huid van je lippen soepel. Soepele lippen lopen veel minder makkelijk wondjes of kloofjes op. Een vette lippenbalsem voorkomt zodoende kapotte lippen.
Kapotte lippen kun je het beste verzorgen met een goedkope, milde & vettige zalf. Voorbeelden van goede zalfjes om je lippen soepel te houden zijn merkloze vaseline & uierzalf. Vergeet niet wat extra vette zalf op je lippen te smeren bij koud, guur en vochtig weer… En voordat je gaat slapen!
5. Kapotte lippen & besmetting met bacterie
Kloofjes in je lippen kunnen worden geïnfecteerd door een bacterie. In dat geval ontstaat een bacteriële infectie van je lippen. Een dergelijke ontsteking van je lip door een bacterie wordt gekenmerkt door pijn, roodheid en “kloppingen”.
Een bacterie kan in je kapotte lip terechtkomen als je op je lip bijt, via je voeding of vanuit je eigen speeksel. Een bacteriële infectie kan ervoor zorgen dat de wondjes en kloofjes in je lippen rood, ontstoken en buitengewoon pijnlijk worden. Bovendien kan zich pus in je ontstoken lip ophopen waardoor je lip pijnlijk gaat kloppen.
Je huisarts kan bij een bacteriële ontsteking van je lip een antibacterieel middel voorschrijven. Een dergelijke antibiotica-crème kan een bacteriële infectie van je lippen helpen genezen.
6. Kapotte lippen & besmetting met schimmel
Pas op dat de kloofjes, scheurtjes of wondjes in het oppervlak van je lippen niet overmatig worden blootgesteld aan vocht. In dat geval kan zich namelijk een schimmel (candida albicans) in de oneffenheden nestelen. Men spreekt dan van een schimmelinfectie van de lippen die ook wel candida, candidose of candidiasis wordt genoemd.
Een schimmelinfectie van je lippen wordt meestal gekenmerkt door eczeem-achtige wondjes en een parelmoerachtige glans. Vaak zie je ook witte draadjes, wit beslag of witte vellen op je lippen en in je mondhoeken. Je huisarts kan een monstertje op kweek zetten om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een schimmelinfectie van je lippen.
Zo ja, dan zal je huisarts een lokaal antischimmelmiddel voorschrijven om de schimmel op je lippen te bestrijden. Zo’n middel bestaat meestal uit een zalf of crème
Tot slot
Een ontstoken lip wordt ook wel ‘cheilitis’ genoemd. Een ontsteking van je lippen kan ontstaan door een bacterie of virus (zie hierboven)… Maar bijvoorbeeld ook door eczeem, een allergie, een giftige stof of een SOA. Het is dan ook raadzaam om met een ontstoken lip altijd even langs je huisarts te gaan.
Heb jij aanvullende adviezen om kapotte lippen te voorkomen of te behandelen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter…